Oefen-tip: Weg met die sticks

Deze tip gaat over meer controle bij het spelen van rudiments. Nu hoor ik jullie al denken:’euhm, we moesten toch de stokken weggooien?’ Nee, ik ben niet gek geworden. Dit is alleen een alternatieve manier om eens gedurende enkele weken uit te proberen. Je zal zien dat na het toepassen van deze tip je techniek een flinke boost heeft gekregen. Hoe dan? Wel, leg je stokken aan de kant, it’s time to pick up the brushes!

Toegegeven, de brushes zijn niet elke drummers favoriet maar ze bieden een enorm voordeel als je ze gebruikt om je rudiments te oefenen. Ze hebben namelijk, in tegenstelling tot sticks, geen enkele vorm van terugkaatsing (rebound) waardoor pakweg dubbelslagen een pak lastiger zijn om te controleren. Wie bekend is met Alan Dawsons Rudiment Ritual, weet misschien dat hij ook aanraadde de rudiments te spelen met brushes.

Hoe ga je nu te werk en waar moet je op letten? Hieronder enkele tips om het beste resultaat te bekomen:

  • Sla met de brush, niet met de schacht.

Controle is alles! Probeer dus bij elke slag enkel de brush het vel te laten raken. De schacht moet je dus tegenhouden voor dat hij het vel raakt. Zo zorg je ervoor dat de klank die je produceert enkel van de tip komt en de schacht geen bijgeluid creëert. Je kan dit het best controleren met je ringvinger en pink. Focus je hierbij op simpele rudiments, sound is belangrijker dan snelheid. Als je dubbels gaat spelen, is het verloren moeite om het kaatsen van de brush proberen te controleren, want er is geen sprake van terugkaatsing. Alles zal dus vanuit je polsen moeten komen.

  • Brushes niet laten draaien in je hand.

Iedereen die stokken met houten tips gebruikt, heeft het wel eens meegemaakt. Je bent heerlijk aan het grooven op die ride, tot je plots merkt dat je tip van de stick een stukje mist en je cymbaal niet meer zo fantastisch klinkt als zonet. In dergelijke situaties is het belangrijk dat je de stick steeds met hetzelfde punt kan gaan laten neerkomen, zonder dat ze dus ronddraaien rond hun as. Door met brushes te oefenen kan je snel merken of deze controle goed zit bij jou, doordat de klank van een gedraaide brush veel dunner is. Je bereikt de meest volle klank als de brush volledig evenwijdig met het vel in contact komt. Dit komt vooral voor bij mensen die nog maar net traditional grip spelen.

  • Probeer de stickings niet te horen, enkel te zien.

Deze zou ik eigenlijk niet moeten uitleggen. Tenzij je accenten, flams of drags aan het oefenen bent, is het bij rudiments de bedoeling dat elke slag even luid (of stil) is. Als je dit goed doet, hoor je geen verschil tussen rechts en links.

  • Experimenteer met de wijdte van de brush.

Een andere wijdte van de brush geeft ook een ander gevoel en een andere sound. Een smallere wijdte geeft een meer gearticuleerde sound en iets meer rebound, een bredere wijdte is dan weer beter als je met de brushes gaat “swipen”. Experimenteer en voel zelf aan wat voor jou beter past.

Heb jij nog manieren om met brushes te oefenen? Laat ze ons gerust weten.

Veel oefenplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...