3 must know patronen om met je voeten te spelen

De beste drumoefeningen hebben meestal meer dan 1 doel. Ze werken bijvoorbeeld zowel op timing, als op dynamiek. De tip van deze week is een superleuke oefening die je coördinatie en onafhankelijkheid enorm zal verbeteren. Daarnaast is het ook een leuke manier om te leren improviseren met een gestructureerde basis. Het gaat er bij deze patronen om dat je met je voeten een ostinato-patroon speelt (steeds hetzelfde patroon blijven herhalen), terwijl je met je handen gaat rudiments oefenen. Ik stel voor de beroemde 1’ste pagina van Stick Control eens te proberen. Je kan natuurlijk ook vrij improviseren over deze patronen.

De Two Beat feel

De Two Beat feel herken je direct als je hem hoort. Sommigen noemen het ook wel de boem-tsjik feel. Het voetenpatroon bestaat uit 4 kwartnoten, op de 1’ste en 3’de tel de basdrum, op de 2’de en 4’de tel de hi-hat. In notenschrift ziet dit er als volgt uit (snare drum speelt Single strokes):

De Samba feel

De Samba feel ostinato is gebaseerd op de feel van Braziliaanse dansscholen, die tijdens het carnaval met soms wel honderden drummers en dansers de straten van Rio de Janeiro doorkruisen. De basdrum gaat het typsiche patroon van de Surdo (een Braziliaanse trommel die een beetje lijkt op de kruising tussen een bassdrum en een floortom). De hi-hat speelt net zoals bij be Two Beat feel op 2 en 4. Met singles op snare ziet het er zo uit:

De Baiao feel

Ook de Baiao feel komt uit Brazilië. Bij deze feel ist het basdrum ritme iets meer ‘gebroken’ doordat de derde tel open is. Dit is ook het enige patroon van de drie waar de hi-hat zowel alleen speelt (op 2) als samen met de basdrum (op 4). Met singles op snare krijg je het volgende notenbeeld:

Extra tip:

Als je echt helemaal wil gaan experimenteren met deze patronen, pas dan de volgende twee variaties toe:

  • Speel de hi-hat op elke tel
  • Laat de basdrum op 1 weg

Tot slot

Als je met deze oefeningen aan de slag gaat, weet dat sommige rudiments makkelijker zullen gaan dan anderen. Eens je ze onder de knie hebt, zijn ze de ideale opwarmoefening achter de drums.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...